9 Aralık 2008 Salı

I Create Soundscapes - Flats (2008)



Ülkemiz.. Ülkemizde giden yada gidemeyen müzikal gidişatın temellerini yıkan bir sürü grup çıktı aslına bakarsanız son bir kaç yıldır.. Ama pek çoklarımız bu gruplardan bir haber olaraktan "Yerli grup dinlemem. Müzik yapmasını bilmiyorlar.. hem bir sürü yabancı güzel grup varken neden onları takip edeyim ki" gibi saçma sapan lakırdılarla beni deliye döndürdükleri yetmiyormuş gibi, dinleyenleride küçük görenleri hatta mümkünse müzik muhabbeti açmama gibi durumlarıda mecvut olabiliyor.. Garip ötesi.



Kendilerinde yarattıkları bu tabusal gidişatı kırabilicek çok güzel gruplar, müzisyenler, projeler olduğuna yüksek dozaşta iananır ve benimserken, dinletmeden önce grubun Türkiye'den çıkma olduğunuda söylemediğiniz zaman bakın neler oluyor... Pek çok kez bu taktiği uyguladım insanlar üzerinde ve çıkan sonuçlar gülümsetti hep beni.. ama bir de dinletmedne önce "Arkadaşım bunları bir dinle bak ülkemizden çıkmalar" dediğinizde, dinlettiğiniz şarkı boyunca paso eleştirileri savurup, sanki bok atarmışcasına yada kafasında "yerli grupları takip edip dinlemem" tabusuna ihanet etmemek için bir sürü safsataya girişirler.. Ciddi anlamda o an bir sürahi dolusu suyu kafasından aşağıya boşaltasım geliyor hatta bazen fazlasını yapasım geliyor karşımda bu lafları savuran insanlara..


"Beğenmek zorundalar mı ?".. Elbette ki hayır. Ama bahsettiğim 2 taktiğide uygulayın ki dikkatlide olun şarkı esnasında size 3-4 defa "Kim bu çalan" sorusunu yönelticektir.. "Sen dinle, bitsin bu şarkı anlatıcam" demelisiniz cevap olarakta.. Şarkı bitimi samimi sözlerini söyleyen o kişiyi gülümseyerek dinleyecek, eğer ki grubun yada projenin ismi ingilizce bir isimse hemen araştırmaya giricek yada sizden albümünü edinmek isteyeceklerdir.. Ama daha fazla uzamasın bu durum, dinlettiğiniz şarkının sahibinin yada sahilerinin ülkemizden çıkmış olduğunu belirttiğinizde şaşkın tavırları izlemek çok zevkli oluyor ki tavsiye ederim.. Aslında en önemli hususta dinleticeğiniz şarkıyı mümkünse kulaklıkla dinletin.. Mp3 player yoksa hatta evdeyseniz bile bir kulaklığınızın elbet evde bulunucağınıda düşünerekten, takın müzik setine yada bilgisayarınıza kulaklığı, verin arkadaşınıza ve dinlemesi için playe basın.. Gerisini izlemekte size kalsın..

İşte kafamda ki yerli projelerden ve bu anlattığım durumlara örnek olabilicek en güçlü adaylardan biri! "I Create Soundscapes"..

Sık sık çıkardığı EP'lerle insanı şaşkına çevirip, gözyaşlarına boğan bu güzel bedenin yaşadığı yer İstanbul.. Müzikal beslenişteki besin maddelerini şöyle bir sıralıycak olursak.. Ambient, Drone, Electronic, Experimental, Other.. tekrar eden ses ve melodivari şeyleri sıralayıp, inan üzerinde hipnoz etkisi yapan değerlerin peşinde bu güzelim insan..


"Ychorus Volume Serisi"nde bolca yer verdiğim "I Create Soundscapes"in albümlerininde hepsini blogda yaynlamışlığım ve dinleyenlerce çok güzel sözler duyup, okumuşluğumda var.. Şarkı düzenleme konusunda çok güzel yerlerde gördüğüm bu projenin yepyeni bir EP'si çıktı geçtiğimiz günler içerisinde.. Renk seçimi, yazı karakter seçimi, kapak tasarımı ve sunulan kayıtlarla beni büyüleyen bu EP'nin ismi "Flats".. 3 kayıt bulunan bu EP beni bir güzel tokatladıktan sonra, her EP sonrasıda dahada iyiye gittiğini hissetirdi bana..


Flats (Pt. 1) adlı kayıt ile açılan albüm, alttan alttan çok hafif Noise dokunuşlarının üstüne serpiştirdiği ve şarkı boyunca süren harika vokal sample'ına ek olarak yerleştirilen yataktan yeni kalkmışcasına mırıldanan vokal kaydındaki ekosal durumların verildiği ses döngüsüyle hemen de yukarıya çekiyor.. ki düşmenize engel olamayan hatta beni tavan yaptıran Flats (Pt. 2) adlı kayıt müsadeyle giriyor.. Gözyaşlarının sele dönüştüğü girişiyle "I Create Soundscapes"in Drone, Ambient tadlarına tekrardan bu denli köklü dönüşü beni sevindirmekten öteye gidiyor.. 6 Dakika 58 saniye süren bu favori kaydımın 2. dakikasında sonra tasarladığı bölümü beni benden alırken ince belli bir Dark Ambient okşuyormuşcasına devam histerik Drone elyaflarıyla albümdeki hipnoz etkisinin en büyük ve şaşalı anları oluyor.. 7 dakika gibi çok da kısa olmayan bu kayıdı dinlerken ki düşüncem hep "Keşke daha uzun olsaydı" oluyor.. Ve kendisine sesleniyorum burdan.. 15 dakikalık kayıtlar istiyoruz be "I Create Soundscapes"..

"Oha mı".. Tarzın yabancıları için ohalık bir durum olabilir ama sadece tek kayıt üzerinde 1 saatten fazla olan kayıtlar olabiliyor bu tarzlarda.. Belirtmek isterim ki ben gaddar bir isteyiş sergilemeden 15 dk. dedim..


Sırasıyla albüm kapanışına seçilen "Flats (Pt. 3)" 5buçuk dakikalık bir çalışma olmasına rağmen çok çabuk bittiğini anlıyorsunuz diğer dinleyişlerinizde.. Başladığı gibi bitmeye çalışan bu kayıtta, Wah wah pedalı misali bir tuşlu sesi duymanıza engel olamıyor ve en alttan devam vokal sample'ı ile donuklaşan bedeninizi küflenmeye bırakıyorsunuz.. Çıngıraklı yılan sesi babında duyulan sesle birlikte bir süre sonra okyanus kıyısını duyuyormuşcasına olabiliyorsunuz.. 04:54. saniyede derinleşen kayıt, kendini Everest dağından bırakıp ona kuşbakışı bakmanızı taleb edip gözden kayboluyor.. Albüm biterken tekrar başlatmak istiyor ve "I Create Soundscapes"in yepyeni kayıtlarını ve EP'sini dinlemek için sabırsızlaşıyorsunuz..


Sözün en özü, "Flats" leziz bir albüm.. Tarzın yabancılarınada tavsiye ederken dikkatinizi başka yöne vermemenizi ve mümkün kulaklıkla dinlemenizi öneriyor, albüm bitesiye kadar bir şeylerle uğraşmayıp, konsantre olmanızı taleb ediyor, kulaklarınızdan öpüyorum..

En kötü albümün böyle olması dileğiyle "I Create Soundscapes"..




I Create Soundscapes - Flats (2008)

2 yorum:

Can dedi ki...

Yeni dinleyebildim. Çok başarılı olmuş. Sanatçının ismiyle direkt örtüşen parça içeriklerinden, özellikle üçüncüsünde varolan seslerin, sentezlenme yöntemlerini çok beğendim. Umarım yakın zamanlarda yeni çalışmalarını da duyarız.

The Conquest of the Polyconsoler dedi ki...

Söylediklerine %100 katılıyorum; ne yazık ki "Bak sana bir Türk grup dinleteceğim" dediğin andan itibaren karşı tarafta bir burun kıvırma durumu ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Çünkü onların kafasında Türk olma durumu,
"sahte, kopya" etiketi ile bir. Bu çok anlamsız ve ben elimden geldiğince bu tür insanlardan uzak durmaya çalışıyorum.

"I Create Soundscapes"e gelince, soğuk geçecek bu kışa inanılmaz güzel bir fon müziği olacak, eminim. Umarım geniş kitlelere, en azından hakeden kitlelere ulaşır.

Radio